38 de lecții în 38 de ani

Notă: textul următor e o traducere ce poate nu are sens la fiecare frază, dar ai răbdare.
În mare, sunt de acord cu majoritatea lucrurilor spuse, și am încercat să le traduc ca pentru mama.

Articolul original e scris de Leo Babauta pe zenhabits.net

[fragmente]
“Nu sunt un tip care face tam-tam despre ziua mea de naștere, dar de fiecare dată am ocazia să reflectez. Voi împărtăși câteva lecții învățate – ca un mic ghid ajutător pentru cei care sunteți la început.
[…] Îmi cer scuze că e atât de lung.

38 de lecții pe care le-am învățat în cei 38 de ani

1. Renunță mereu la aroganță pentru a-ți cere iertare. Să fii prea mândru pentru a-ți cere scuze nu merită niciodată – relațiile pe care le ai suferă fără niciun motiv.
2. Lucrurile pe care le deții sunt mai degrabă nocive decât lipsite de valoare. Nu îți aduc nimic în viață, și te costă totul. Nu doar banii de care ai nevoie să le cumperi, ci și timpul și banii pe care le cheltui făcând rost de ele, îngrijindu-le, făcându-ți griji asupra lor, asigurându-le, reparându-le, etc.
3. Încetinește. Graba strică treaba. Viața se trăiește mai bine când faci lucrurile pe îndelete.
4. Țelurile nu sunt atât de importante precum credem. Încearcă să lucrezi fără ele o săptămână. Îți vei da seama că poți face lucruri extraordinare și fără țeluri. Și nu va trebui să ai grijă de ele, scăpând de administrarea lor. Ești mai puțin stresat fără țeluri, și devii mai liber în a alege opțiuni pe care nu le-ai fi văzut altfel.

5. Clipa e totul. Toate grijile și planurile de viitor, depănările amintirilor – toate sunt doar în mintea noastră, și ne distrag atenția de la momentul actual. Lasă toate astea baltă și concentrează-te pe ceea ce faci chiar acum. Astfel orice activitate poate fi meditație.
6. Când copii tăi au nevoie de tine, fii acolo mereu. Acordă-le toată atenția, și în loc să te simți deranjat de întreruperi, bucură-te că îți amintesc să fii alături de cei dragi.
7. Nu-ți fă datorii. Aici intră cardurile de credit, datoriile de casă, împrumuturi personale, împrumuturi auto. Avem impresia că sunt necesare dar nu sunt, deloc. Provoacă dureri de cap, pot distruge vieți, și ne costă mai mult decât primim. Cheltuie mai puțin decât câștigi, trăiește fără până când ai bani.
8. Nu sunt cool, și îmi place asta. Am irosit multă energie când eram tânăr făcându-mi griji să fiu cool. E mai distractiv să uiți de asta și să fii tu însuți.
9. Singurul tip de marketing de care ai nevoie e un produs extraordinar. Dacă e incredibil, oamenii vor vorbi despre el pentru tine. Orice alt tip de marketing e necinstit.

10. Nu trimite niciodată un email sau un mesaj inadecvat pentru toată lumea. În era asta digitală, nu poți ști ce ajunge în văzul tuturor.
11. Nu poți motiva oamenii. Cel mult poți spera că îi vei inspira prin acțiunile tale. Oamenii care cred că pot folosi știința comportamentului sau tehnici de management nu au stat destul timp sub influența nici uneia.
12. Dacă simți spiritul de turmă în jur, schimbă direcția. Nici ea nu știe încotro se îndreaptă.
13. Vei rata o mulțime de chestii, dar e bine. Suntem atât de ocupați în a încerca să facem toate lucrurile, să experimentăm toate chestiile esențiale, să nu pierdem lucruri importante… încât uităm că nu putem experimenta totul. Că realitatea fizică ne arată că vom rata mai toate lucrurile. Nu putem citit toate cărțile bune, vedea toate filmele bune, merge în cele mai tari orașe din lume, încerca cele mai bune restaurante, întâlni cei mai tari oameni. Dar secretul: viața e mai frumoasă când nu încercăm să facem totul. Învață  să te bucuri de fiecare clipă pe care o trăiești, și viața va fi minunată.
14. Greșelile sunt cea mai bună cale de a învăța. Nu-ți fie frică să le faci. Încearcă să nu le repeți pe aceleași de multe ori.

15. Eșecurile sunt trepte spre reușită. Fără eșecuri, nu vom învăța să reușim. Așa că încearcă să eșuezi în loc să eviți prin frică, eșecurile.
16. Odihna e mai importantă decât crezi. Oamenii muncesc din greu, uită să se odihnească și încep să-și urască joburile. În antrenamente se vede constant: oameni care se pregătesc pentru un maraton se moleșesc pentru că nu știu să-și relaxeze mușchii încordați și nu-și lasă încheieturile să-și revină. Oameni care încearcă să facă prea multe pentru că nu știu că odihna îi face din nou puternici după oboseală.
17. Sunt puține bucurii care egalează o carte bună, o plimbare sănătoasă, o îmbrățișare sau un prieten bun. Toate sunt gratuite.
18. Condiția fizică nu se face peste noapte. E un proces îndelungat, unul de învățare, ceva care se întâmplă în pași mici pe o perioadă lungă de timp. Fac exerciții de cinci ani, și încă am multe de învățat și făcut. Dar progresul de până acum e incredibil, și este o călătorie extraordinară.
19. Destinația e o mică felie din călătorie. Suntem atât de ocupați de obținerea rezultatelor, de viitorul nostru, încât ratăm lucruri minunate pe drum. Dacă ești axat pe țel, la sfârșit nu te vei bucura de el. Vei fi îngrijorat de următorul rezultat, de următoarea destinație.

20. O plimbare sănătoasă rezolvă multe probleme. Vrei să slăbești și să fii în formă? Plimbă-te. Vrei să te bucuri de viață dar să cheltui puțin? Plimbă-te. Vrei să scapi de stres și să-ți limpezești mintea? Plimbă-te. Ai o problemă acasă sau la birou? Plimbă-te, și îți vei face ordine în gânduri.
21. Lasă baltă așteptările. Când ai așteptări de la ceva, cineva – o persoană, o experiență, o vacanță, un job, o carte – o pui întro cutie predeterminată care nu are nicio legătură cu realitatea. Creezi o versiune ideală a lucrului (sau a persoanei) și apoi încerci să transpui realitatea în idealul respectiv, și deseori rămâi dezamăgit. În schimb, încearcă să trăiești realitatea cum e ea, să o apreciezi pentru ce e, și să te bucuri că e.
22. Să oferi e mult mai bine decât să primești. Oferă fără a aștepta să primești ceva înapoi, și faptul va fi mai pur, mai frumos. Prea des oferim lucruri și ne așteptăm la un rezultat pe măsură – sau măcar o recunoaștere a eforturilor. Încearcă să uiți de nevoia aia, și oferă pur și simplu.
23. Competiția e foarte rar la fel de folositoare precum colaborarea. Societatea noastră e orientată spre competiție – să ne călcăm în picioare, supraviețuirea celui mai adaptat, bla bla. Dar oamenii sunt făcuți să lucreze împreună pentru supraviețuirea tribului, iar colaborarea adună resursele noastre și oferă tuturor posibilitatea de a contribui cu ce pot. E necesar un set de abilități complet diferite pentru a lucra colaborativ, dar merită tot efortul.
24. Recunoștința este una din cele mai bune metode de a fi mulțumiți. Mereu suntem nemulțumiți în viață, ne dorim mai mult, pentru că nu realizăm cât de multe avem. În loc să te concentrezi pe ce nu ai, fii recunoscător pentru minunatele lucruri de care ai parte: cei dragi și micile plăceri, sănătate, muzică și cărți, natura și frumusețile, că ești capabil să creezi, și toate lucrurile dintre astea. Fii recunoscător în fiecare zi.

25. Compasiunea față de vietăți este mult mai importantă decât plăcerea. Mulți iau în râs vegetarianismul pentru că adoră gustul cărnii și al brânzeturilor atât de mult, dar pun plăcerea gustului înaintea suferinței altor vietăți, care simt și ele. Poți fi perfect sănătos cu o dietă vegetariană, așa că uciderea și torturarea animalelor e complet inutilă. Compasiunea e o cale de a trăi împăcat, mai bună decât ignorarea suferinței.
26. Papilele gustative se schimbă. Credeam că nu pot renunța niciodată la carne, dar făcând-o încet, nici nu i-am simțit lipsa. Credeam că nu pot renunța niciodată la junk-food ca: dulciuri, prostii prăjite, nachos, multe alte chestii nesănătoase… și totuși azi prefer să mănânc fructe de pădure proaspete sau nuci. E ciudat, dar e incredibil cât de mult îți poți schimba gustul.
27. Creează. Lumea e plină de distrageri, dar foarte puține sunt la fel de importante precum creația. În jobul meu ca scriitor, nimic nu devine atât de important ca acțiunea de a crea. În viața mea, faptul că am creat e unul din puținele lucruri care au avut sens. Când e timpul să lucrezi, renunță la orice altceva și creează.
28. Privește lucrurile din perspectivă. De obicei devenim îngrijorați sau supărați pentru că pierdem din aspect. În peisajul general, această problemă nu înseamnă nimic. Această luptă pe care o avem cu altcineva – e pentru ceva care nu contează deloc. Las-o baltă și mergi mai departe.
29. Nu sta prea mult. Te omoară. Mișcă-te, dansează, fugi, joacă-te.

30. Folosește magia dobânzii compuse. Investește din timp, și va crește ca și cum ar fi alchimie la mijloc. Trăiște din puțin, nu intra în datorii, salvează tot ce poți și investește în fonduri comune. Urmărește banii cum cresc.
31. Tot ce învățăm în școli și tot ce vedem în media (știri, filme, cărți, reviste, internet) e o viziune asupra lumii căreia îi suntem meniți să ne conformăm. Află care e viziunea asupra lumii, și pune-o la îndoială. Întreabă dacă sunt alternative, și cercetează. Sugestie: corporațiile exercită influență asupra surselor informațiilor pe care le primim. Altă sugestie: citește Chomsky.
32. Învață arta empatiei. Prea des judecăm oameni despre care știm puține lucruri. Mai bine încercăm să înțelegem ce fac ei, să ne punem în locul lor, să presupunem că ce fac ceilalți are un motiv dacă înțelegem prin ce trec ei. Viața e mai frumoasă dacă înveți această artă.
33. Fă mai puține. Majoritatea încearcă să facă prea multe lucruri. Își umplu viața cu liste ‘de făcut’, și apoi trag la manivelă ca și cum ar fi roboței. Aruncă listele și dă-ți seama ce-i important. Nu mai fi un robot și concentrează-te pe ce-ți place. Fă-o cu dragoste.
34. Niciun părinte nu știe ce face în rolul său. Toți ne prefacem și sperăm că va ieși bine. Unii sunt obsedați de detalii, și ratează distracția. Eu încerc să nu-i influențez prea mult, le arăt că sunt iubiți, îi învăț să se bucure de momentele împreună, că viața e distractivă, și nu stau în calea lor de a deveni incredibilii oameni care cu siguranță vor fi. Au ajuns deja acolo.

35. Iubirea vine în multe arome. Îmi iubesc copiii, absolut și mai mult decât aș putea înțelege vreodată. Îi iubesc pe fiecare întrun mod diferit, și știu că fiecare e perfect în felul lui sau al ei.
36. Viața este extrem de scurtă. Poate ai senzația că ai mult timp la dispoziție, dar trece mult mai repede decât crezi. Copiii îți cresc atât de repede că rămâi plesnit. Îți ies peri albi înainte să-ți pui viața pe roate. Apreciază fiecare moment.
37. Frica va încerca să te oprească. Îndoielile vor încerca să te oprească. Te vei rușina în a face lucruri extraordinare, de la a pleca în noi aventuri până la a crea ceva nou, din cauza fricii și a îndoielii de sine. Se va întâmpla în adâncul minții tale, unde nici nu știi că se petrece. Devino conștient de îndoielile și fricile tale. Aprinde o lumină asupra lor. Ucide-le cu mii de tăieturi. Fă-o oricum, pentru că sunt greșite.
38. Încă mai am multe de învățat. Dacă am învățat ceva până acum, e că nu știu aproape nimic, și că deseori mă înșel asupra lucrurilor care cred că le știu. Mai am de învățat de la viață, și abia le aștept pe toate.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *