Cum să începi

Articol original scris de Leo Babauta pe zenhabits.net

“‘Două greșeli se pot face pe drumul spre adevăr… să nu mergi până la capăt și să nu începi’ – Buddha

Cum începi ceva nou?
Fie că începi un nou excercițiu, ai ceva de terminat, sau lucrezi la o nouă afacere sau un nou produs – cum te pui pe treabă?
E unul dintre cele mai intimidante lucruri. Lipsa începerii distruge proiectele sau lucrurile pe care vrem să le facem. Procrastinarea întârzie începerea. Noua ta afacere e amânată pentru că începutul e prea greu.

Cum am început eu
Când am lansat Zen Habits (deprinderi zen), nu știam de unde să încep. Mă uitam la alte blog-uri și eram intimidat de ce au realizat: nu doar mii de cititori ci sute de articole, un design splendid, domeniu propriu, tot felul de servicii, ebook-uri, tricouri și câte și mai câte.
Nu puteam face toate astea – aveam un loc de muncă (două defapt) și o familie cu șase copii. Așa că am sărit câțiva pași și am făcut un singur lucru: am ales un nume aleator care mi s-a părut bun, și mi-am făcut un cont gratuit pe blogspot.
A fost extrem de simplu, și mă simțeam grozav.
Apoi am mai făcut un lucru: am început să scriu despre ce fac. Un fel de jurnal. Eram în lume pentru prima oară!
Așa am început eu. Nu a fost greu – chiar a fost atât de ușor încât era imposibil să nu încep. Între timp am făcut și celelalte lucruri. La început am făcut un singur lucru, apoi încă unul.

Cum să începi ceva
(n.a. Leo Babauta a scris ebook-ul Un-Procrastination, un mic ghid despre cum să afli de ce procrastinezi și cum să combați motivele)
Dacă ai citit Un-Procratination, știi cât de ușor a fost de citit. Capitole scurte, citirea facilă, o poți termina destul de repede. Am scris-o astfel intenționat, ca să nu procrastinezi.
Dar cineva mi-a zis: ‘E mai ușor de citit decât de pus în practică!’
Foarte adevărat. Doar dacă nu faci lucrurile să înceapă mai ușor.
Cum te apuci de ceva când amâni pentru că e prea greu? Îl faci extrem de ușor.
Alege o sarcină. E prea greu? Alege una la întâmplare. Dacă ai ales și încă e prea greu să începi, fă-o mai ușoară: fă doar un minut din ea. Dacă tot e greu, doar 20 de secunde. E atât de ușor că nu poți spune nu.
Orice ai de făcut, dacă vezi că procrastinezi, fă-l mai ușor. Important e să te pui pe treabă. Dacă vrei să treci de cele 20 de secunde, mergi mai departe. Dacă nu, fă alte 20 de secunde după ce iei o pauză să-ți tragi sufletul.

Fă-ți un obicei
Cum începi un obicei? Unii oameni nu au o problemă cu începutul – greu e să se țină de treabă. Dar alții așteaptă să facă lucruri de mult timp și par să nu se mai apuce de ele.
Oricum ar fi, vrei să începi pe cât de simplu se poate.
Începutul e cheia în a-ți face un obicei. Dacă nu începi, n-o să te deprinzi niciodată. Așa că fă-l cât de simplu poți. Vrei să faci mișcare? Pune-ți papucii și ieși pe ușă. Chiar cinci minute pot fi tot ce ai nevoie.
Dar dacă vrei să faci mai multe, din entuziasm? Nu fă asta. Începe cât de simplu poți. De ce? Pentru că a-ți face un obicei din ceva e mult mai ușor când îl faci un scurt timp. Încearcă să-ți faci un obicei din a alerga jumătate de oră pe zi, apoi încă unul de cinci minute pe zi. De care crezi că te vei ține? Normal că de cel mai ușor.
Dacă vrei să-ți deprinzi un obicei, începe-l atât de simplu încât nu poți renunța. În timp poți face mai mult până când ajungi la un nivel care îți convine. Dar începe ușor.

Începe o aventură
Ești pregătit să-ți orientezi energia spre un nou proiect. Nu un proiect simplu, ci unul care-ți va deschide uși – unul în care începi o nouă afacere, o nouă viață, și lași o amprentă în urmă.
Dar îl amâni. Sunt atâtea de făcut, și ești prea ocupat. Ți-e teamă să începi.
Pornește cât de simplu poți. Cât de ușor poți face noua afacere? Cât de simplu noul produs? Fă-l și mai simplu.
Lasă noua afacere sau noul produs să fac un singur lucru. Și apoi mai puțin decât atât. Sigur, poți face mai multe, mai poți adăuga trăsături, dar când începi, fă cât poți de puțin.
N-o să poți eșua în a începe, iar începutul e totul. Așa se creează lumi noi, aventuri noi, și noi vieți apar.

‘Sunt două tipuri de oameni, cei care termină ce au început, și ceilalți.’ Robert Byrne”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *